Koňak

Koňak (cognac) je nejznámějším typem brandy. Základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac):

  • Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. 
  • Musí být vyrobena jen z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard.
  • Musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni.


Při destilaci se používá tradičních měděných destilačních přístrojů kotlíkového typu. Poté destilát zraje nejméně 2 roky v dubových sudech. Délka zrání je poté označena zkratkou na láhvi:

  • VS (very special) – nejméně 2 roky
  • VSOP (very superior old pale) nebo Réserve – nejméně 4 roky
  • XO (extra old) – nejméně 6 let
 
Omlouváme se, ale toto zboží je dočasně vyřazeno ze sortimentu. Hledáme nového dodavatele.

V této kategorii není žádné zboží.